Hoe werkt een waterverzachter?

Algemeen

Een ClearWater waterverzachter is een elektronisch gestuurd toestel dat leidingwater behandelt. Schadelijk kalkrijk water wordt omzet in zacht, onschadelijk water. Maar hoe werkt een waterverzachter nu juist?

Zacht water is beter voor uw huid, huishoudtoestellen, kranen, kledij, en bovendien ook goed voor het milieu. Onbehandeld water noemen we ook ‘hard water’. Eens hard water door de waterverzachter passeert, spreken we van ‘zacht water’.

Een studie van Aqua Belgica (Belgische Federatie voor Waterbehandeling) heeft uitgewezen dat een waterverzachter u een besparing tot € 650 op jaarbasis kan opleveren!

Technisch

Een waterverzachter zorgt voor een constant proces van kalkverwijdering uit water door middel van ionenwisseling. De kalk- en magnesiumionen, de oorzaak van hard water, worden gewisseld met natriumionen. Deze zorgen op die manier voor zacht water.

Onze waterverzachters zijn uitgerust met een cilinder gevuld met duizenden harskorrels (zie foto links). Er zijn grote kwaliteitsverschillen bij harsen, vraag hier steeds naar wanneer u informeert voor een waterverzachter.

 

 

ClearWater maakt gebruik van zogenoemde ‘high flow’-hars, de hoogste kwaliteitsgraad. Binnenkomend leidingwater gaat door de harsencilinder heen  en de schadelijke kalk kleeft aan de harskorrels.

Na X-aantal liter water zijn de harsen verzadigd door het vasthouden van de kalk. De maximum ‘capaciteit’ is bereikt. Wanneer de waterontharder dit punt bereikt worden de harsen ‘schoongemaakt’, dit proces heet regenereren.

Regeneratie

Eens de harsen van de waterontharder ‘verzadigd’ zijn, dringt een regeneratie zich op.
Bij ClearWater gebeurt de regeneratie volautomatisch door de elektronische computer. Onze waterverzachters houden hierbij rekening met een minimum verbruik van zout en water.

Maar zo’n regeneratie, wat gebeurt er dan precies?:
De waterontharder vult het zoutreservoir gedeeltelijk met water om zo ‘pekel’ aan te maken.
De aangemaakte pekel gaat automatisch door de harstank waarbij de harsdeeltjes het calcium loslaat.
Via een apart circuit wordt het pekelwater met kalk weggeleid naar een afvoer/riool.

Om goede kwaliteit van de harsen te behouden gebruikt u best hoogkwalitatief zout. Meer info hierover in onze blog.

Bovenstaande info kunnen we kort samenvatten in enkele punten:

 

  • Van hard naar zacht water
  • Harsen houden Calcium vast in de harstank
  • Harsen moeten gespoeld worden
  • Regeneratie waarbij pekel naar afvoer geleid wordt
  • Werkt volautomatisch
  • Bespaart u tot €650 per jaar

Wenst u meer gedetailleerde info over de aanschaf van een waterverzachter? Twijfelt u indien u een ontkalker nodig hebt? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op.