Wat is hard water?

Hard water en kalkaanslag gaan spijtig genoeg hand in hand. Maar wat is dat nu?

Hard water in België

Kort samengevat:
‘Hard water is de hoofdoorzaak van kalkaanslag’. Meer dan 80% van de Belgische huishoudens heeft last van kalkaanslag door te hard water. Dat zijn meer dan 9.000.000 Belgen die rechtstreeks de gevolgen hiervan dragen!

Kalkaanslag is zichtbaar op onder andere glazen en bestek, douchewanden, kranen, maar het grootste kwaad zit helaas verborgen en is onzichtbaar. Denk maar aan de binnenkant van uw leidingen, kranen, boiler, … .
Een waterverzachter helpt u om deze problemen op te lossen.

Water wordt onder de noemer ‘hard’ geplaatst indien een bepaalde hoeveelheid calcium- en magnesiumionen aanwezig zijn. Vanaf een waterhardheid van 12 Franse graden heeft u reeds financiële gevolgen door kalk die zich vastzet op uw leidingen, kranen en toestellen.

Om te weten wat de waterhardheid bij u thuis is, kan dit eenvoudig via onze waterhardheidstool. U hoeft enkel uw postcode of gemeente in te vullen en krijgt onmiddellijk de resultaten te zien.

Waterhardheid in graden

Waterhardheid wordt uitgedrukt in verschillende eenheden, hieronder de meest courante:

  • Franse graden (°F)
  • Duitse graden (°D)

1 Franse graad (of 1 °F) staat gelijk aan 0,56 Duitse graden (of 0,56 °D).
ClearWater kiest ervoor om met Franse graden te werken, tevens de meest gebruikte vorm.

Waterhardheid in de praktijk

1 °F zorgt voor 10 gram kalk per kubieke meter (m³) water. Dat staat gelijk aan 1 gram kalk per 100 liter water en 10 gram kalk per 1000 liter water. Een referentieverbruik voor een gemiddeld gezin bedraagt 150 m³ water per jaar.

We namen enkele steden uit West-Vlaanderen als voorbeeld om aan de hand van de waterhardheid de jaarlijkse doorstroom van kalk aan te tonen (referentieverbruik 150 m³):

Kortrijk: 48 kilogram kalk
Ieper: 54 kilogram kalk
Brugge: 43.5 kilogram kalk
Waregem: 54 kilogram kalk

U ziet, de waterhardheid is zeer streekgebonden en kan zelfs per buurgemeente verschillen. Doordat elke gemeente vanuit verschillende bronnen water aangeleverd krijgt kunnen we dit verschil verklaren. Afhankelijk waar het water precies gewonnen wordt zit meer/minder kalk in het water.

Meer info? Wij geven u heel graag meer uitleg!
Maak gerust vrijblijvend een afspraak.