Waterhardheid is, zoals het woord zelf zegt, de hardheid van het water. Maar hoe kan water nu hard zijn? In water zitten er twee stoffen die ervoor zorgen dat het water hard wordt. Magnesium en calcium kunnen afhankelijk van de hoeveelheid de waterhardheid verhogen.
Te veel calcium in het water brengt vooral voor uw huis problemen met zich mee. Het kan namelijk voor kalkaanslag zorgen en dat kan dan weer leiden tot kapotte kranen en verstopte leidingen.
Zacht, middelhard en hard water
De waterhardheid verschilt van streek tot streek en wordt meestal in Franse graden (°F) weergegeven. Hoe moet u dit cijfer interpreteren? Water met een waterhardheid van pakweg 30°F bevat 300 miligram kalk per liter.
Als de waterhardheid zich tussen de 0°F en 7°F bevindt, dan heeft u te maken met zeer zacht water. Water met een hardheid tussen 7°F en 15°F wordt als zacht gezien. Beide opties hebben geen waterverzachter nodig omdat er weinig kans is op kalkaanslag.
Tussen 15°F en 30°F kunnen we spreken van middelhard. Hier is een waterverzachter nog niet noodzakelijk, maar u zou er wel al voordeel uit halen. Kalkaanslag kan er namelijk voor zorgen dat ook huishoudtoestellen meer energie gaan verbruiken.
Hoge waterhardheid in Vlaanderen
Een hogere waterhardheid, zoals het helaas in veel steden en gemeenten het geval is, wordt gezien als zeer hard. Hier is een waterverzachter noodzakelijk om geen onnodige kosten te moeten doen aan nieuwe kranen en leidingen. Ook kledij wassen met een hoge waterhardheid kan schade veroorzaken.
Bent u benieuwd naar de waterhardheid in uw regio? Via de handige tool op onze homepage heeft u snel een idee over hoe hard het water in uw leidingen is en of u een waterverzachter kunt gebruiken. Om u een idee te geven van de verschillen, zochten wij voor enkele steden uit hoe hard het water daar is.
Een steekproef leert dat er in veel steden middelhard tot hard water is, wat dus kalkaanslag kan veroorzaken. Zo meten we bijvoorbeeld 31°F in Gent, 37°F in Brussel tot zelfs 39°F in Menen, de uitvalsbasis van ClearWater.
Waterverzachter als oplossing
Als de waterhardheid in uw regio zich bevindt tussen middelhard, hard of zeer hard, dan heeft u waarschijnlijk last van kalkaanslag. Die kalkaanslag kan ervoor zorgen dat leidingen verstoppen en kranen niet meer voldoende werken. Met een waterontharder kunt u die problemen voorkomen. Een waterverzachter zet namelijk hard water om in zacht water en dat vermindert het kalkgehalte in het water aanzienlijk.
Heeft u nagekeken wat de waterhardheid is in uw regio en kunt u wel een waterverzachter gebruiken? Aarzel dan niet om ons te contacteren.